Ta med hunden på flyget

De flesta flygbolag tillåter husdjur på flygningar men det finns ett antal saker du behöver tänka på. Här är de viktigaste.Att flyga med sin hund behöver inte vara svårt men man behöver vara redo för en del besynnerligheter som kan uppstå.

Hundens storlek spelar roll

En liten hund kan ibland vara välkommen att flyga i kabinen. Detta under förutsättning att den ryms på anvisad plats, denna kan variera men är oftast framför dina fötter eller liknande. Både hunden och väskan/buren behöver rymmas. Annars är det att resa med bagaget som gäller och då ställs lite andra krav på buren.

Håll noga koll på kraven där du landar

Ska du flyga inrikes är det inte så stora problem men om du är på väg utomlands är det extremt viktigt att allt är i sin ordning, annars finns det stor risk att hunden får sitta i karantän i så länge som tre månader, eller helt enkelt inte får komma in i landet. I första hand är det dokumentation och vacciner som spelar roll men kolla noga upp vad som gäller i landet du ska till. Prata gärna med din veterinär om vad som behövs.

Det är inte säkert du kan träffa din hund på mellanlandningen

Många flygplatser låter dig träffa din hund om du mellanlandar men det är långt från säkert. Bäst är att kolla upp detta på förhand för det kan vara en lång tid i en bur för hunden.

Packa för hunden

Framförallt om du kommer att mellanlanda så kommer du behöva packa med dig sådant som behövs för hunden och du behöver ta med det i kabinen. Annars finns det en risk att du står där utan påsar när du rastat hunden utanför en flygplats. Precis som allt du behöver packa med för dig själv på flygresan behöver du tänka igenom vad din hund kommer behöva.